Slow Sylwester w Zagrodzie Swołowo
W tym roku zapraszamy Was na Sylwestra w stylu slow. Zaplanowaliśmy wieczór w klimatycznej stodole naszej Zagrody w Swołowie z muzyką na żywo i znakomitym bufetem Szefa Kuchni Jana Kilańskiego. Swołowo wprowadzi Was w prawdziwie szampański nastrój!
Sylwestrowe menu
Niezwykłe menu przygotuje finalista Top Chef – Jan Kilański. Będzie ono fuzją zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni polskiej z nowoczesnym sznytem zagranicznych kuchni.
MENU
Przystawka
Rillettes z gęsi z piklowanymi warzywami, musem tymiankowym i konfiturą z cebuli.
(w wersji wege – rillettes z grzybów)
Danie główne
Confitowana w pomarańczach noga z perliczki z sosem jałowcowo-grzybowym i gratin
ziemniaczanym.
(w wersji wege zamaist perliczki – boczniak mikołajkowy)
Deser
Gruszka gotowana w indyjskiej herbacie z musem z wanilii i białej czekolady.
Finger food-y
Krewetki pieczone w cytrusach z musem z suszonych pomidorów.
Tatar z pstrąga tęczowego po meksykańsku z prażoną kukurydzą i kolendrą.
Klopsiki drobiowe w sosie balsamicznym z prażonymi orzechami i ziołami.
Pasztet z porów i sera z majonezem cytrusowym (wege).
Śledź bałtycki z salsą jabłkowo-kolendrową i domowymi nachosami.
Sałatka ziemniaczana z gravlaxem z łososia, kaparami i kwaśną wiejską śmietaną.
Słodki bufet
Bazyliowa panna cotta z karmelizowaną śliwką.
Pistacjowy blok czekoladowy z kruszonką z orzechów i białej czekolady.
Po północy
Zupa gulaszowa z wołowiną, pieczoną papryką i tymiankiem
Jan Kilański
Swoją drogę z gotowaniem, zacząłem w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewałem gotując w gwiazdkowych restauracjach w Hiszpanii, Santceloni(**) w Madrycie oraz Dos Cielos(**) w Barcelonie. Byłem finalistą siódmej edycji telewizyjnego programu Top Chef. Odbywałem staże w restauracjach i piekarniach w Polsce, Danii oraz Hiszpanii. Przez 3 lata współtworzyłem restaurację Neon Streetfood Bar oraz Neon Noodlebar jako Chef i współwłaściciel. Obecnie zajmuję się private cook-ingiem, prowadzeniem warsztatów i szkoleń oraz pop-upami.
Gotowanie i zagłębianie się w świat jedzenia jest dla mnie bezustanną nauką, drogą i stylem życia. Nigdy nie zamykam się na jeden rodzaj kuchni i jeden styl gotowania. Azja. Meksyk. Bliski wschód. Kiełbasy i masarstwo. Pieczywo i wypieki. Interesuje mnie wszystko, chcę poznawać więcej i pogłębiać swoją wiedzę. Uwielbiam dzielić się zdobytą wiedzą i szkolić ludzi, zarówno zawodowców jak i amatorów. Wierzę, że przyczyniam się tym do rozwoju gastronomii i zmieniam świat wokół siebie.
Random Band
Na Slow Sylwestrze będziecie bawić się z Random Band. Przy swingujących nutach i energicznym jazzie będziecie mogli przywitać Nowy Rok. W skład zespołu wchodzą: Mariusz Czajka (wokal, kbds), Antoni Śliwa (flet, sax tenor, wokal), Mateusz Bliskowski (gitara), Aleksander Tryba (kontrabas, git. basowa), Marian Szarmach (perkusja).
Szczegóły Slow Sylwestra
Bawić będziemy się w godz. 20:00-03:00
W cenie Sylwestra: muzyka na żywo, ciepły i zimny bufet, lampka szampana o północy
Koszt: 450 zł/osoba
Rezerwacji można dokonać mailowo /swolowo@gok.slupsk.pl/ bądź telefonicznie /573 148 724/