“Gęsina na talerzu”
Tegoroczna impreza plenerowa pn. „Na Św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, odbędzie się w dniach 10, 11, 12 listopada 2023 /tj. piątek, sobota, niedziela/ na terenie całego Swołowa! Nie może zabraknąć również oferty Zagrody Inicjatyw Twórczych.
Zapraszamy wszystkich fanów kulinariów, otwartych na nowe smaki, do wzięcia udziału w niezwykłej kolacji w Zagrodzie Inicjatyw Twórczych. Tematem przewodnim będzie oczywiście gęsina, ale… w takim wydaniu jej jeszcze nie próbowaliście!
Kolacja degustacyjna odbędzie się 10 listopada o godz. 18:00 i będzie trwała około 3 godziny. Podczas niej zostanie zaprezentowane 5 setowe menu bazujące na tradycyjnych przepisach jednak z nowoczesnym sznytem. Menu oparte jest o najwyższej klasy produkty, dzięki czemu nasi goście będą mogli poczuć oryginalny smak regionu.
Jak wygląda kolacja z menu degustacyjnym?
Menu degustacyjne, najogólniej rzecz ujmując to zestaw dań przygotowanych przez szefa kuchni w oparciu o charakterystykę miejsca. Podczas takiej kolacji, gości mają okazję nie tylko spróbować smaków, ale też innymi zmysłami odczuć ich formę.
Zaprezentowane dania są okazją do rozmów i dzielenia się swoimi odczuciami z innymi gośćmi. Podczas kolacji, szef kuchni opowiada o daniach, ich formule, tajnikach ich przygotowania jak i historii.
Jest to niezwykłe przeżycie!
Jan Kilański
Swoją drogę z gotowaniem, zacząłem w stołecznych restauracjach. Kulinarnie dojrzewałem gotując w gwiazdkowych restauracjach w Hiszpanii, Santceloni(**) w Madrycie oraz Dos Cielos(**) w Barcelonie. Byłem finalistą siódmej edycji telewizyjnego programu Top Chef. Odbywałem staże w restauracjach i piekarniach w Polsce, Danii oraz Hiszpanii. Przez 3 lata współtworzyłem restaurację Neon Streetfood Bar oraz Neon Noodlebar jako Chef i współwłaściciel. Obecnie zajmuję się private cook-ingiem, prowadzeniem warsztatów i szkoleń oraz pop-upami.
Gotowanie i zagłębianie się w świat jedzenia jest dla mnie bezustanną nauką, drogą i stylem życia. Nigdy nie zamykam się na jeden rodzaj kuchni i jeden styl gotowania. Azja. Meksyk. Bliski wschód. Kiełbasy i masarstwo. Pieczywo i wypieki. Interesuje mnie wszystko, chcę poznawać więcej i pogłębiać swoją wiedzę. Uwielbiam dzielić się zdobytą wiedzą i szkolić ludzi, zarówno zawodowców jak i amatorów. Wierzę, że przyczyniam się tym do rozwoju gastronomii i zmieniam świat wokół siebie.
Uczestnictwo
Ze względu ograniczoną liczbę osób, która może wziąć udział w kolacji, obowiązują wcześniejsze rezerwacje miejsc. Koszt kolacji z menu degustacyjnym to 249 zł / osobę.
Rezerwacji można dokonywać:
Telefoniczne: 573 148 724
Mailowo: swolowo@gok.slupsk.pl
Serdecznie zapraszamy!